Se upp för majsjuka

3 maj, 2023

Vi har gått in i maj månad och det är full fart i bisamhällena. Förra året drabbades ett av våra samhällen av ”majsjukan” (läs mer om denna i exv Handbok i bihälsa). Resultatet blev att det under cirka en vecka satt ett antal bin utanför kupan med ”tröga magar”.

Samhälle med majsjuka

För att minska risken i år så har vi ställt ut fler vattenfat så vi nu har ett fat per två samhällen. För att bina skall kunna dricka utan att falla i vattnet har vi lagt i mossa, gamla pinnar och stenar. Vi har märkt att bina gärna söker sig till lite smutsigare vatten så det är ingen idé att byta till rent vatten.

Vi har nu ställt upp dessa runt om i bigården så att tillgången till vatten skall vara så god som möjligt. Faten har blivit mycket populära och trafiken är tät till dem, speciellt mitt på dagen då mossan är i princip helt täckt av bin.

Vi köpte våra fat på Granngården, men de finns på vilken trädgårdsbutik som helst. Vi valde fat i plast för att de var billiga och lätta att hantera trots lite större storlek. Eftersom vi fortfarande har nattfrost är de dessutom tåligare.

Surr på er,
/Mie & Mattias