
Nere t.v.: Mie tappar flytande honung.
Nere t.h: Mattias skördar helt täckta ramar ur bikupan
Här kommer en liten text om Grisslehamnsdagen och vad det innehåller för oss som är medlemmar i Häverö Biodlareförening. Jag kommer ihåg hur det var när vi var nya i föreningen, det var inte lätt att förstå vad de olika sakerna var och vad som gällde kring de olika aktiviteterna. så, under året kommer text och bilder om de olika aktiviteterna…
Grisslehamnsdagen är en dag fylld med en mängd olika aktiviteter i Grisslehamn och föreningen har ett bord på knallemarknaden. Det finns loppisar, prova-på, musikquiz, lotteri, fiskdamm och självklart ett flertal val för fika och annat ätligt. Knallemarknaden är öppen 10-15, mest besökare är det från 11 till ca 14:30. Sommargästerna är inte så morgontidiga av sig.
Enligt föreningens stadgar ska vi, bland annat, informera allmänheten om bin och biodling. Det här låter ju torrt och tråkigt men på Grisslehamnsdagen gör vi just detta och tycker att det är jätteroligt. Hur kan det vara roligt att informera om bin på en knallemarknad? Jo, Boa hade med sig en visningskupa! Visningskupan är inte en hel kupa utan en liten plexiglasförsedd behållare för en ram. Detta gör att vi har levande bin, inklusive drottning, på en ram med honung, pollen, yngel och täckt yngel där vi ser vad bina gör. Helt enkelt jättemycket roligt att prata om! Enkelt att locka in både vuxna och barn att kika på det som vi biodlare redan tycker är fascinerande och roligt. Vi pratade om olika typer av bin, vad en svärm är, hur många bin som kan bo i ett samhälle och många andra intressanta ämnen kring bin, biodling och även honung.

Apropå honung så kan vi i föreningen även passa på att sälja honung på knallemarknaden. I år var det bara Mie & Mattias som hade slungat och etiketterat men tidigare år har vi varit fler som har sålt honung. Det är extra roligt att sälja flytande honung då det är en riktig delikatess som dessutom är svår att få tag på med den kvalitet som en biodlare kan erbjuda. Många av besökarna var medvetna om det utbredda fusket med honung och uppskattade att kunna köpa en lokalproducerad produkt från en trovärdig producent, dvs vi i den lokala biodlarföreningen.
Så, sammanfattningsvis, på Grisslehamnsdagen står vi i föreningen och pratar om bin och säljer vår egen honung. Alla får vara med, nya som gamla medlemmar och man kan vara med en stund eller hela dagen, bara prata bin eller även sälja honung (officiella öppettider för knallemarknaden 10-15).
Hoppas att denna text gör det lite mer begripligt vad Grisslehamnsdagen innebär för oss i Häverö Biodlareförening.
/Mie, sekreterare